logo Gentse Beiaardkring
Welkom op de site
www.beiaardgent.be
KLIK op de KLOK !
HOME
DE VERENIGING
BEIAARDCONCERTEN BEIAARDBESPELINGEN
DE GENTSE BELFORTBEIAARD
DE BEIAARDIERS
 
JOS D'HOLLANDER
ACTUALITEIT
UITGAVEN
FOTOGALERIJ
GELUIDSFRAGMENTEN
LINKS
CONTACT
Privacy- en cookieverklaring.

Jos D'hollander

Jos D'hollander is ere-stadsbeiaardier van Gent. Van 1972 tot 1990 doceerde hij campanologie (klokkenkunde), beiaardgeschiedenis, harmonie en beiaardspel aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Van 1965 tot 1999 was hij verbonden aan het Lemmensinstituut te Leuven als docent harmonie, praktische harmonie en liedbegeleiding.

Als artistiek adviseur was hij betrokken bij de restauratie van de beiaarden te Geraardsbergen, Gent en Sint-Niklaas, als ontwerper bij de instrumenten van Mechelen, Temse en de Brusselse Parlementsbeiaard. Hij werd als concertbeiaardier drie achtereenvolgende jaren bekroond op het internationale beiaardconcours "Léon Henry" te Mechelen waar ook zijn beiaardcompositie "Triptiek op Gregoriaanse Motieven" werd bekroond.

Jos D'hollander nam deel aan de voornaamste internationale beiaardfestivals in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Hij gaf een succesrijke lentecursus beiaard in Portugal in het kader van het Belgisch-Portugees Cultureel Akkoord gevolgd door de inauguratie van de gerestaureerde beiaard van het Nationaal Paleis in Mafra, wat in 1984 twee Portugese studenten opleverde aan de Mechelse beiaardschool.

Verschillende van zijn composities (orgel, koor, beiaard) zijn opgenomen op een vijftal LP's en op vier CD's. Hij schreef honderden artikels voor diverse culturele tijdschriften en was tot 2000 bestuurslid van de Vlaamse Beiaardvereniging en eindredacteur van het VBV-Magazine. Hij verkreeg in 2003 het erelidmaatschap van de Vlaamse Beiaardvereniging.

Zopas verscheen een lijvig en prachtig geïllustreerd boek van zijn hand over de Gentse beiaard: Van Klok tot Beiaard. Met Clocke Roeland in de hoofdrol.