logo Gentse Beiaardkring
Welkom op de site
www.beiaardgent.be
KLIK op de KLOK !
HOME
DE VERENIGING
BEIAARDCONCERTEN BEIAARDBESPELINGEN
DE GENTSE BELFORTBEIAARD
DE BEIAARDIERS
 
JOS D'HOLLANDER
 
GEERT D'HOLLANDER
 
LIESBETH JANSSENS
 
HET HEMONY DUO
ACTUALITEIT
UITGAVEN
FOTOGALERIJ
GELUIDSFRAGMENTEN
LINKS
CONTACT


Aantal bezoekers
sedert 16 maart 2008:

Geert D'hollander

Geert D'hollander studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en behaalde in 1982, met grote onderscheiding, zijn diploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen.

Hij won een dertigtal internationale beiaard- en/of compositiewedstrijden (o. a. de "Koningin Fabiolawedstrijd" voor beiaard en de "Grand Prix Européen de Composition Chorale" in Tours, Fr.). In 2003 won hij de compositieprijs "Jef Denyn" n. a. v. de Koningin Fabiolawedstrijd.

D'hollander krijgt ook regelmatig opdrachten vanuit binnen- en buitenland en wordt frequent gevraagd als jurylid.

Hij was stichter-dirigent van het kamerkoor "Capella Sancti Borromei" (Antwerpen, Carolus Borromeuskerk) tot hij in 1997 Ronald Barnes opvolgde als universiteitsbeiaardier aan de "University of California at Berkeley" waar hij tot 1999 dagelijks de beiaard bespeelde, en beiaardgeschiedenis & beiaardspel doceerde.

In 1999 nam hij zijn taken als stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent, Lier en Sint-Niklaas weer op, en keerde hij terug naar de Koninklijke Beiaardschool als leraar compositie.

Samen met zijn echtgenote Liesbeth Janssens vormt hij het "Hemony Duo" (beiaard vierhandig).

In 2003 startte hij met de prestigieuze beiaardrestauratie van de laatste Jullienbeiaard, die te Lier hangt. Deze restauratie omvat niet alleen de beiaard, maar ook de trommel en het uurwerk. Er werd een speciale sponsoractie op touw gezet om dit miljoenproject te kunnen realiseren.

Sedert 2006 is hij docent beiaardspel aan de "Roosevelt Academy" te Middelburg (Nederland) en aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. In 2008 ontving hij de "Berkeley Medal", de hoogste onderscheiding uitgereikt door de Universiteit van Berkeley, voor "Distinguished Service to the Carillon".

De laatste jaren wijdt Geert D'hollander zich meer en meer aan beiaardcompositie.